Eksempler / Fra Bispebjerg Hospital til Katrinedals Skole

Fra Bispebjerg Hospital til Katrinedals Skole

Region Hovedstaden var bygherre på nedrivningen af bygning 13 på Bispebjerg Hospital i København.  Bygningen var opført i 1935 og bestod blandt andet af røde mursten og tegltag. I forbindelse med nedrivningen havde bygherren et ønske om at murstenene, som ikke var forurenede, blev genbrugt. Nedrivningsprocessen blev planlagt og udført fra 2015-2016.

P. Olesen vandt nedrivningsudbuddet og indgik en aftale med Gamle Mursten om at de skulle aftage murstenene til rensning og genbrug. Murstenene blev revet ned med langarm og gravemaskine med sorteringsgrab og både for- og bagsten blev kørt direkte til Gamle Mursten i Hedehusene. Undervejs i projektet blev der udviklet og testet, for eksempel blev murbrokkerne i første sendt afsted som større murbrokker og senere i forløbet blev de taget ud i mindre stykker og neddelt mens de blev læsset i vognen og kørt afsted, hvilket var mere hensynsmæssigt for Gamle Murstens modtageanlæg. Man testede også forskellige nedtagnings- og sorteringsmetoder.

Der blev i alt leveret ca. 5.652 ton murbrokker til Gamle Mursten. Efter modtagelse lavede Gamle Mursten første sortering, hvor beskadigede mursten blev sorteret fra inden rensning. Herefter de blev de resterende sten renset og klargjort til genbrug.

I et andet byggeri blev det planlagt at der skulle bruges genbrugte mursten. Dette var til nybyggeriet på Katrinedals Skole i Vanløse. Ud af de ca. 5.652 ton leverede murbrokker fra Bygning 13 på Bispebjerg Hospital blev 160.000 mursten brugt til renoveringen af Katrinedals Skole i Vanløse.

Udover genbrugte mursten blev KALKs cementfrie kalkmørtel brugt til at mure op med. Dette er verdens første Cradle 2 Cradle certificerede cementfri kalkmørtel. Københavns Kommune var bygherre med Einar Kornerup som entreprenør på Katrinedals Skole og JJW Arkitekter som arkitekter og Rambøll som ingeniør.

Dette er et eksempel på hvordan en bygherre, i dette tilfælde Københavns Kommune, planlagde at udnytte murstenene fra et nedrivningsprojekt et sted i kommunen til en renovering et andet sted i kommunen.

Info

Type: Renovering/nedrivning
Færdig: 2015-2017

Foto: Fra rapporten Udvikling af teknologi og metoder til nedrivning af murværk med henblik på genbrug af mursten

Region Hovedstaden

Logo Region Hovedstaden


JJW Arkitekter

Logo JJW Arkitekter

(+45) 33 24 09 09
arkitekter@jjw.dk


Kalk

Logo Kalk

(+45) 56 50 30 00
info@kalk.dk


Gamle Mursten

Logo Gamle Mursten

(+45) 62 21 14 16
mail@gamlemursten.dk


Rambøll

Logo Rambøll

(+45) 51 61 10 00


P. Olesen

Logo P. Olesen

(+45) 75 66 25 00
mail@p-olesen.dk