Eksempler / Næste Skur

Næste Skur

Næste Skur er resultatet af Realdanias lancering af innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge – Rethink Waste tilbage i 2018. Konkurrencen efterspurgte innovative løsninger, som skulle hjælpe med at reducere affald i det byggede miljø.

Næste Skur

De tre vindere af konkurrencen blev udnævnt primo 2019, en af vinderne var Krydsrum Arkitekter og Enemærke & Petersen med projektidéen ReSkur, som handler om at udvikle forretningsmodellen for en cirkulær løsning til opførsel af skure. De fik et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype samt bygge forretningsmodellen op for deres cirkulære løsning.

Resultatet, ReSkur (som senere har ændret navn til Næste Skur), er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler eller affaldssorteringer), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo, Byggeri København og TRUST.

Ideen bag Næste Skur

Idéen opstod ved at gentænke afskaffelsen af affald fra tag-renoveringer og tag-nedrivninger. I dag bliver denne type affald afskaffet til forbrænding eller knust med henblik på vejopfyldning. Disse materialer er som oftest skiffer, vingetegl, teglsten, lægter og mursten. Alle materialer er af høj værdi og kvalitet som sagtens kan fortsætte deres brugsperiode, men i dag bliver downcyclet når de knuses til vejopfyldning. Det vil sige at de bliver til et andet produkt af mindre værdi. I stedet for at downcycle materialerne er dette projekt et bud på hvordan de kan upcycles og genanvendes til at blive til uopvarmede skure, som fx cykelskure, garager og affaldsrum.

Med Næste Skur er det være muligt for bygherrer og entreprenører at genanvende affaldsmaterialer på samme byggeplads, så materialerne fra en tagrenovering bliver til beboernes skur. Derudover er det også muligt at oplagre tagmaterialerne og bruge dem til at præfabrikere skure.

I sensommeren 2019 fik Holbergskolen i Emdrup nøglerne til deres nye affaldsskur, som er det første færdige bæredygtige Næste Skur. Et andet eksempel er Hollandshuset i Lyngby som har fået et 60 kvm stort Næste Skur der både rummer affald, men også skal fungere som mødested for beboerne til at afholde sociale arrangementer.

Info

Type: Skur
Forventes færdigt: 2019

Læs mere:
Første bæredygtige ReSkur er færdigt
Nyt Næste Skur i Lyngby
Tscherning bygger grønne skure i prisvindende projekt

Foto: Realdania

Krydsrum Arkitekter

Logo Krydsrum Arkitekter

(+45) 39 31 05 60
arkitekter@krydsrum.dk


Enemærke & Petersen A/S

Logo Enemærke & Petersen A/S

(+45) 57 61 72 72
eogp@eogp.dk


Realdania

Logo Realdania

(+45) 70 11 66 66
realdania@realdania.dk