Eksempler / Ressource City, Maglemølle

Ressource City, Maglemølle

Næstved Kommune har med Ressource City skabt en innovations,- videns- og inspirationsklynge og en platform for virksomheder, der vil arbejde med cirkulær økonomi.

Vision over Næstved Havn Ressource City

Projektet har til huse i en gammel papirfabrik på Maglemølle på Næstved Havn. Tidligere husede industriområdet op til 2.500 medarbejdere, men i 1990’erne måtte Maglemølle lukke for papirfabrikken og efterfølgende har det store industriområde skulle finde sin nye identitet, som blev Ressource City.

Projektet blev skabt på baggrund af den lokale historie og de genanvendelsesvirksomheder, som allerede lå (og ligger) på Maglemølle, blandt andet Reiling, RagnSells og ikke langt fra Maglemølle ligger AffaldPlus. Alle virksomheder, som arbejder med bedre udnyttelse af affald.

Meget uudnyttet plads på Næstved Havn

Selvom der i dag drives industri på Maglemølle er der også meget uudnyttet plads på området. Ressource City er visionen, der er næste spadestik i Næstveds og Maglemølles historie. Projektet vil omdanne det gamle industriområde på Maglemølle til en pulserende industriklynge og et videnscenter for ressourcer. Omdrejningspunktet for projektets udvikling og virke er cirkulær økonomi, hvilket kommer til udtryk både ved den fysiske brug af Maglemølles bygninger og de aktiviteter, som foregår i Ressource City.

Den gamle kraftcentral af mursten, som ligger på Maglemølle, er i dag skrællet indvendig og har stået tom i flere år. Den har i dag fået nyt liv og huser en klatrecentral.

Ressource City er Næstveds grønne omdrejningspunkt og de aktiviteter, der arbejdes med understøtter erhvervslivets omstilling til cirkulær økonomi gennem vidensformidling, erfaringsudveksling og netværksskabelse. Dette gøres igennem fire fokusområder: Projekter, Virksomheder, Netværk og Konference om cirkulær økonomi.

Prisvindende Ressource City i Næstved

I oktober 2019 var Ressource City med i det globale inspirationskatalog, Cities100-rapporten, hvor Næstved med glasklyngen er udpeget som en af 63 byer i verden, der har de mest ambitiøse klimahandlingsprojekter, og som resten af verden bør lade sig inspirere af. Download publikationen her.

I 2018 vandt projektet også anderkendelse ved at være blandt de 100 bedste klimaprojekter i Danmark. Download publikationen her.

Ressource City i Næstved

Info

Type: Transformation af bydel
Økonomi: Der er investeret 17,2 millioner kroner i projektet. Herunder 8.240.000 kroner fra Næstved Kommune, 8.000.000 kroner fra EU, 600.000 kr fra Region Sjælland og 3.760.000 kroner fra partnere fordelt på Ressource City, projekt Videnscenter for Cirkulær Økonomi og projekt Bæredygtig Grøn Byudvikling.

Læs mere:
Ressource Citys hjemmeside
Næstveds Glasklynge er udvalgt blandt verdens bedste klimaløsninger

Fotos: Ressource City

Ressource City

Logo Ressource City

(+45) 20 15 45 09
ressourcecity@naestved.dk


Næstved Kommune

Logo Næstved Kommune

(+45) 55 88 60 80


Maglemølle

Logo Maglemølle

(+45) 55 77 66 90
kontakt@maglemoelle.dk