Eksempler / Ressourcerækkerne

Ressourcerækkerne

NREP og Arkitektgruppen står bag de nyopførte boliger ‘Ressourcerækkerne’ som ligger i Ørestad Syd i København. I Ressourcerækkerne er der lagt vægt på cirkulær økonomi i valg og udvikling af byggematerialerne til boligerne. Der er blandt andet genanvendt mursten, træ og glas fra nedrivningsmodne boliger og industribygninger i Danmark.

Ressourcerækkerne er tegnet af Lendager Group, der også har leveret de upcyclede materialer. Boligerne var indflytningsklar til de nye beboer i august 2019 og rummer en ambition om at tage miljømæssigt ansvar og at skabe et socialt sammenhold for beboere.

Ressourcerækkerne Lendager

Ressourcerækkerne bygget af genbrugsmursten

Et af boligernes mange bæredygtige tiltag er valget af genbrugsmursten til facaderne, som stammer fra nedrivningsmodne huse med cementholdig mørtel. Dette er unikt fordi der i dag er flere eksempler på byggerier, hvor mursten muret op med kalkmørtel er blevet renset og brugt igen i nye byggerier, men i 1960’erne blev den cementholdig mørtel introduceret, som gør det stort set umuligt at skille murstenene ad. Derfor kan mursten typisk ikke renses og genbruges.

Ressourcerækkerne viser, hvordan det er muligt at genbruge mursten, som er muret op med cementholdig mørtel til facader i nybyggeri. Ved at skære facaderne på de nedrivningsmodne huse ud i firkantede moduler på en meter og montere dem i stålrammer er de blevet installeret, som facadekomponenter i Ressourcerækkerne. De genanvendte murstensfacader kommer fra Carlsbergs bryggerier i København og fra skoler og industribygninger rundt omkring i Danmark.

300 tons træaffald fra metrobyggeriet brugt til Ressourcerækkerne

Udover mursten har Ressourcerækkerne også fokus på genanvendelse af træ og 300 tons træaffald fra metrobyggeriet i Københavns er blevet oparbejdet og genanvendt til facader, terrasser og gulve.

På taget er 52 drivhuse, som er lavet af genbrugt glas og nyttehaver som er designet til at skabe socialt sammenhold mellem beboerne.

Ved at genanvende byggematerialer kan boligerne reducere deres CO2-regnskab med op til 70 % over bygningens levetid i forhold til traditionelt nybyggeri.

Info

Type: Boliger
Opført: 2019

Læs mere:
Velkommen til Ressourcerækkerne: Byliv, bæredygtighed og beliggenhed
Gamle materialer bliver til nye Ørestadboliger
Vi skal genbruge mere i byggeriet for klimaets skyld

Foto: Lendager Group

NREP

Logo NREP

(+45) 39 48 49 00
info@nrep.dk


Arkitektgruppen

Logo Arkitektgruppen

(+45) 66 13 33 32
info@arkitektgruppen.dk


MOE

Logo MOE

(+45) 44 57 60 00
info@moe.dk


Lendager Group

Logo Lendager Group

(+45) 61 28 00 90
info@lendager.com